Recepten & blog

 

 

Dierlijke eiwitten zijn van essentieel belang voor gezonde darmen

Inmiddels eet ik al bijna een jaar veel dierlijke eiwitten. Met name uit gras gevoerd rundvlees, maar ik eet ook met enige regelmaat vette wild gevangen vis, kip en eieren. In mijn vorige blog beschreef ik al hoe gezond ik me mede hierdoor ben gaan voelen. Veel van mijn darmklachten (PDS) en andere vage klachten zijn na jarenlange struggle vrijwel volledig verdwenen. Dit merk ik aan de groei – en kracht van mijn spieren, de kwaliteit van mijn: huid, nagels en haren en aan mijn cognitieve vooruitgang. Mijn concentratievermogen en geheugen is sterk verbeterd.  

Lees meer »

Bananenbrood met kokos

Heb je wat rijpe bananen over, je weet wel van die zachte met bruine vlekken, en weet je niet wat je ermee moet? Bak dan dit lekkere en suikervrije bananenbrood. Door te toevoeging van kokos en amandelmeel is hij heerlijk smeuïg en extra lekker! Ook bevatten amandelen, dadels en bananen veel magnesium en dat is mooi meegenomen, want velen van ons hebben een tekort aan dit belangrijke mineraal. Geniet ervan!

Lees meer »

Het jaar zit er bijna op....

Het jaar 2023 zit er bijna op en het was een mooi en leerzaam jaar met veel positieve veranderingen. Zo ben ik beter gaan eten, gaan trainen in de sportschool, gestart met een coachopleiding en ontwikkel ik me steeds verder in het maken en fotograferen van mijn recepten.

Lees meer »

Kerstkoekjes

Even lekker bijpraten met familie en/of vrienden voordat je aan het kerstdiner begint onder het genot van een bakkie en een lekker en verantwoord glutenvrij kerstkoekje. Dat willen we toch allemaal met de Kerst? Hierbij een smakelijk en makkelijk recept voor kruidige kerstkoekjes. Fijne Kerst gewenst! 

Lees meer »

Avocado-kikkererwten toast

Wil je een keer wat anders op je boterham? Probeer dan eens deze combinatie van avocado en kikkererwten. Boordevol gezonde vetten, vezels en plantaardige eiwitten. Door granen met peulvruchten te combineren, zijn de eiwitten uit plantaardige voeding beter opneembaar, omdat ze op die manier een breder aminozurenprofiel bevatten. 

Lees meer »

Stamppot boerenkool met zoete aardappel

De winter staat voor de deur en dat is wat mij betreft de tijd voor lekkere stamppot. Wil je een keer wat anders proberen dan de ouderwetse stamppot met worst, probeer dan eens deze stampoot met zoete aardappel, knolselderij en boerenkool. Lekker met gehakt, maar ook prima om zonder vlees te eten. 

Lees meer »

Glutenvrije kruidnootjes

Het is moeilijk om lekkere en enigszins verantwoorde glutenvrije kruidnootjes te vinden in de winkels. De meeste bevatten ongezonde zaadoliën, geraffineerde suikers en gemodificeerd maiszetmeel. De hoogste tijd dus om een lekker kruidnotenrecept te maken en met jullie te delen. Ze zijn ook nog eens volledig allergievrij en plantaardig. Geniet ervan!

Lees meer »

Makkelijke rijstschotel met rundergehakt en coconut aminos - saus

Deze rijstschotel is niet alleen lekker en makkelijk om te maken, hij is ook nog eens gluten- en sojavrij, waardoor het voor vrijwel iedereen goed te verteren is. Ben je opzoek naar een goede 'post workout maaltijd', dan zit je hier goed. Door het rundergehakt krijg je lekker veel goed opneembare eiwitten binnen en de rijst zorgt voor de nodige koolhydraten. Geniet ervan!

Lees meer »

Ultrabewerkte voeding

Onlangs stuitte ik op de simpele, maar treffende uitspraak van dr. Alejandro Junger: “The problem is that we are not eating food anymore we are eating food like products.” Dit is wat mij betreft één van de redenen dat velen voedselverslaafd zijn, overgewicht hebben, auto-immuunziektes ontwikkelen, enzovoorts. Het spreekt voor zich dat de voedingsindustrie, net zoals alle andere industrieën, zoveel mogelijk winst wil maken en dat gaat ze behoorlijk goed af met goede marketing en verslavende ingrediënten. Daarnaast zijn de ultrabewerkte voedingsmiddelen vaak relatief goedkoop en lang houdbaar. Maar waarom is deze voeding, of moeten we zeggen: vulling, nou zo slecht? 

Lees meer »

Bosbessen - kokos muffins

Ik ben dol op deze muffins. Ze zijn heerlijk als tussendoortje en/of een traktatie. Door de toevoeging van blauwe bosbessen en de kokos zijn ze heerlijk zoet en smeuïg. In plaats van geraffineerde suiker maak ik gebruik van kokosbloemsuiker. Dit suiker is minder bewerkt en bevat daardoor nog een aantal mineralen en vitamines. Daarnaast heeft kokosbloemsuiker een minder grote impact op onze bloedsuikerspiegel. Dat wil niet zeggen dat je deze muffins onbeperkt kunt eten, maar het maakt ze een stuk gezonder dan de reguliere muffins met tarwebloem en tafelsuiker. Havermeel kun je trouwens heel makkelijk zelf maken door havermout fijn te malen in de blender. Dit is een stuk voordeliger dan het kopen van kant-en-klare havermeel. 

Lees meer »

Kruidige wortel-pompoensoep

Het is nog even genieten van het mooie nazomerweer, maar de dagen worden korter en over twee weken is het alweer oktober. Dat betekent; herfst en bij de herfst denk ik aan pompoensoep. Lekker verwarmend en voedzaam. Deze pompoensoep is net even anders door de combinatie van pompoen, wortel en kruiden. 

Lees meer »

Laat graan wat vaker staan

Graan. Wie is er niet groot mee geworden? Als dreumes at ik bijna elke ochtend Bambix, als peuter en kleuter Brinta en in mijn latere jaren als kind, adolescent en jongvolwassene mochten de dagelijkse bammetjes met kaas zeker niet ontbreken. Bij het avondeten werd er regelmatig pasta, pizza, of rijst gegeten en het biscuitje bij de thee hoorde er ook gewoon bij. Herkenbaar? Vast wel!

Lees meer »

Choco cupcakes met vanille cashew frosting

Wil je een heerlijke traktatie op tafel zetten die vegan, glutenvrij en suikervrij is? Probeer dan eens deze choco cupcakes met vanille cashew frosting. Ook zonder frosting zijn ze erg lekker. Door de toevoeging van dadels zijn ze heerlijk zoet en hoeft er geen geraffineerde suiker aan toegevoegd te worden.  

Lees meer »

No chocolate August

Pure chocolade met minimaal 70% cacao. I love it! De intense smaak, het euforische gevoel dat de cacao me geeft en de troost die het me biedt in moeilijke tijden. Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik ben verslaafd aan chocola en dat wil ik niet langer. Vandaar mijn eigen persoonlijke challenge; No chocolate August.

Lees meer »

Toast met rode bieten hummus

Wil je eens wat anders op je boterham? Probeer dan dit voedzame broodje met rode bieten hummus. Het smaakt goed en ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit door de roze kleur van de bieten in combinatie met het groen van de avocado. Lekker op geroosterd brood, maar de hummus is ook lekker om te gebruiken als groentedip. 

Lees meer »

Oxaalzuur

Er was een periode waarin ik ontbeet met een groene smoothie gevuld met een flinke portie spinazie en wat fruit, ik lunchte met een groene salade waar kikkererwten doorheen zaten en vaak at ik zoete aardappels bij het avondeten. Super gezond toch? Nou, niet perse. Ik voelde me in die tijd vaak vermoeid en had last van mijn spijsvertering. Inmiddels begrijp ik waarom dit dieet mij meer kwaad dan goed deed en dat is grotendeels te wijten aan oxaalzuur.

Lees meer »

Hooikoorts en voeding

Het is hartje zomer en we willen niks liever dan genieten van het mooie zonnige weer. Lekker wandelen en fietsen in de natuur, of simpelweg chillen in de achtertuin. Ik houd ervan, maar vroeger toen ik nog niet zo gezond at en leefde, genoot ik een stuk minder van het buitenleven. Dit had alles te maken met hooikoorts. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat veel van de klachten die horen bij deze allergie sterk kunnen verminderen, of zelfs kunnen verdwijnen, met behulp van een gezond voedingspatroon en de juiste mindset.

Lees meer »

Chiapudding met mango - banaanpuree

Een voedzaam en zomers ontbijtje vol eiwitten en gezonde omega-3 vetten. Dankzij de toevoeging van mango, banaan en bosbessen bevat het ontbijt veel vitamines en krijgt het een zomerse twist.

Lees meer »

Pesto courgetti

Dit is een lekker zomers pastagerecht voor twee personen. In plaats van gewone spaghetti gebruiken we in dit recept courgetti, oftewel; spaghetti gemaakt van courgette. Dit is ontzettend gezond, licht verteerbaar en makkelijk om te maken. 

Lees meer »

Let the sunshine in

Heerlijk! Na een lange winter hebben we dan eindelijk lekker zonnig weer. Dit betekent voor veel mensen dat er flink gesmeerd wordt met zonnebrandcrème en dat we het huis niet verlaten zonder zonnebril op onze neus. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond?

Lees meer »

Kiemkracht

Kiemgroente; ik ben er dol op. Ze zijn makkelijk te kweken in je eigen vensterbank, decoratief in vele gerechten en bovenal super gezond.

Lees meer »

Roze pannenkoekjes met wilde bosbessensaus

Gezonde en kindvriendelijke pannenkoekjes, waarvan ook volwassenen zullen smullen. Wie wil dat nou niet? Dit is het perfecte ontbijtrecept voor in het weekend (of gewoon wanneer je er zin in hebt) en ze zijn ook nog eens glutenvrij te maken.

Lees meer »